UA-116044782-1Eerlijk zullen we alles delen – MyWheels Rivierenland

Eerlijk zullen we alles delen

sep 14, 2017 by MyWheels Rivierenland
Bron: LEK Magazine

Met belastinggeld wordt veel goeds gedaan, maar dat betekent natuurlijk niet dat je meer belasting moet betalen dan nodig. Met de opkomst van de deeleconomie zitten steeds meer particulieren met de vraag; hoe zit dat dan nu met de belasting?

Het internet maakt het steeds makkelijker om eigendommen te delen. Je kan je huis bijvoorbeeld delen via AirBnB, je gereedschap via Peerby of je auto via MyWheels. Maar een particulier kan er ook geld aan verdienen. En hoe zit dat dan met de belasting? Jos Emons van MyWheels Rivierenland stelt: “Als je als particulier je auto niet bedrijfsmatig verhuurt, dan hoef je de opbrengst niet als inkomen op te geven. Dus als je slechts af en toe je auto verhuurt, dan heb je hier geen omkijken naar.”

Voor de belastingdienst is de deeleconomie nog nieuw gebied.

De financieel specialist
Bedrijven zoals MyWheels zelf moeten deze inkomsten natuurlijk wel opgeven bij de belastingdienst. Wanneer is dan sprake van verhuren als particulier en wanneer ziet de belastingdienst je als bedrijf? “Hier is de belastingdienst niet echt duidelijk over, “ antwoordt Jos, “Dit zou je aan een financieel specialist moeten vragen.”

Oké, doen we. We vragen het aan Hubrien Meijaard van Hubrien Financieel Advies 2.0. “De gevolgen van de deeleconomie is voor de belastingdienst nog nieuw gebied, “vertelt hij, “Voor auto’s is het nu in elk geval zo dat zolang je minder verdient aan de verhuur dan je kosten hebt, denk daarbij aan onderhoud en afschrijving, je deze opbrengsten niet hoeft op te geven.” Maar het is nog wel een beetje verwarrend dus? Hubrien: “Ja, maar ik verwacht wel dat hier in de toekomst duidelijker regelgeving over zal komen.”