UA-116044782-1Freefloating, autogebruik tussen MyWheels en Uber. – MyWheels Rivierenland

Freefloating, autogebruik tussen MyWheels en Uber.

feb 19, 2016 by MyWheels Rivierenland

Een MyWheels auto bestuur je zelf, en breng je na gebruik weer terug op dezelfde parkeerplaats. Wanner je gebruimaakt van een Uber rijdt een chauffeur en stap je uit op plek waar je zijn moet. Tussen deze twee vormen van vervoer zit het ‘freefloaten’, je boekt een auto die bij jou in de buurt staat en laat deze achter op de plek waar je zijn moet. Maar is dat nou handig?

Het klinkt natuurlijk heel aantrekkelijk, dat je je auto gewoon achter kan laten op de plek waar je uitstapt. En als je weer weg moet, boek je gewoon een nieuwe. Zo hoef je je ook nooit zorgen te maken over ‘op tijd weer terug zijn’ bijvoorbeeld. Er zitten echter ook grote nadelen aan dit systeem, zowel voor het milieu als voor de gebruiker.

Nadelen voor de gebruiker

Een nadeel voor de gebruiker is bijvoorbeeld dat je je auto alleen achter kan laten in bepaalde gebieden waar de ‘freefloating’ aanbieder parkeerplekken heeft. Het systeem is dus minder flexibel dan wordt voorgesteld. En doordat de auto’s over al deze parkeerplekken rouleren is het altijd maar de vraag welke auto’s beschikbaar zijn. Sterker nog: het is onvoorspelbaar of er überhaupt een auto staat.

Nadelen voor de samenleving

Nadelen voor de samenleving zijn dan dat om te kunnen garanderen dat er voldoende auto’s zijn, de freefloating aanbieder méér auto’s moet aanschaffen dan voor een deelauto organisatie als MyWheels nodig is, voor hetzelfde aantal gebruikers. Dat kost parkeerplekken én is niet goed voor het milieu, zelfs wanneer hybride of elektrische auto’s zouden worden ingezet. Daar komt bij dat uit ervaringen in Vlaanderen is gebleken dat freefloating leidt tot meer autogebruik, en dus ook meer ongemak als files, in plaats van bewuster autogebruik zoals bij deelauto’s.

MyWheels staat voor bewustere mobiliteitskeuzes. Beter voor de gebruiker én voor de samenleving. Een freefloating systeem past daar op dit moment nog niet bij.